Ät miljösmart

Ungefär en fjärdedel av den klimatpåverkan som svenska hushåll orsakar kommer från maten vi äter. Om man ser till att ändra på hur vi äter så skulle det göra att vi kan halvera utsläppen av växthusgaser och samtidigt få ett bättre näringsintag.

Det som påverkar miljön allra mest, det är kött. Om man ser till världens totala utsläpp av växthusgaser så står djurproduktionen för nästan 15 %. Om man ser till att minska på sina köttportioner eller byter sina rätter med nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska alternativ så kan det få en stor effekt.

Som konsument så kan du även välja att köpa kött från djur som fötts upp under djurskyddsmässigt bra förhållande och med en ansvarsfull användning av antibiotika.

Vad kan du göra?

Så vad kan du då göra? Jo du kan bland annat se till så att du minskar mängden kött som du äter. Se till att äta mer vegetabilier. Testa att byta ut några rätter av nöt, lamm, gris eller kyckling i veckan mot vegetariska rätter, eller minska på köttportionen.

Se till så att du väljer fisk som är fiskad eller odlad på ett hållbart sätt, till exempel miljömärkt fisk.

När det gäller frukt och grönt, så se till så du väljer sådant som tål att lagras så som grova grönsaker, och välj känsliga frukter och grönsaker efter säsong.

Dra även ner på godis, läsk, bakverk och snacks då de påverkar miljön men utan att bidra med så mycket näring.

 

10 Nov 2019