Satsa på ekologisk mat

När du köper ekologiska livsmedel gör du en bra sak. Du bidrar bland annat till att kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel inte sprids till miljön. Så är det så att du vill värna om människor som jobbar med odling i andra länder så ska du välja att köpa ekologiskt. 

Ett livsmedel med ekologisk märkning måste innehålla minst 95 procent ekologiska ingredienser. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

Fem kemikaliesmarta tips

Välj ekologiska livsmedel då du har möjlighet. Du kan se till att fråga efter ekologiska och svenska alternativ i affärer och på restauranger. Samma sak gäller kaffe. Be om ekologiskt kaffe och te till fikarasten och ekologisk frukt till fruktkorgen på jobbet. Ett annat tips är för dig med matlåda. Se till så att du värmer din mat på tallrik eller i en matlåda som är tillverkad i glas eller porslin. Undvik matlåda i plast. Se till att de kärl du lagar och förvarar livsmedel i helst är av andra material än plast och undvik plastprodukter med beteckning PVC eller polykarbonat (PC).

 

 

9 Sep 2019